Menu

Tadelakt

Echte Marokkaanse tadelakt is een bijzondere techniek die een prachtige glanspleister creëert. Via een traditioneel arbeidsintensief proces wordt de bepleistering, op basis van licht hydraulische kalk, water en pigmenten, aangebracht. Deze wordt met raapbord en stenen gepolierd tot een waterdicht geheel tot een glanspleister met een zachte diepe glans.

De etymologie van tadelakt vinden we in het Berberse ‘Delak’. De techniek vindt zijn oorsprong immers in het 11e eeuwse Andalousië en Marokko. Delak betekent daar ‘inwrijven’. Dit verwijst naar het traditioneel arbeidsintensief proces waarmee de bepleistering wordt aangebracht. Door dit intensief polieren met verschillende raapborden, zachte en Japanse spanen en uiteindelijk met stenen, verkrijg je een diep, gewolkt effect met een diepe glans. Dankzij het polieren met de Marokkaanse zeep,  creëren we een waterdicht geheel, waardoor dit de uitgelezen keuze wordt voor badkamers. De typische Marokkaanse badhuizen (hamams) en fonteinen zijn voorbeelden van deze prachtige, exclusieve techniek.

Het unieke effect is puur te danken aan de intensieve procedure om deze tadelakt aan te brengen. Dit verklaart meteen ook wel de hogere prijs voor dit product. Niettemin verkrijg je een niet te evenaren resultaat qua nuances, kleurechtheid en –diepte. Tadelakt laat zich perfect combineren met moderne materialen als hout, cementtegels en metaal.

Er zijn vele look-alikes op de markt die de techniek verwaarlozen waardoor men eigenlijk niet meer van “tadelakt” spreekt, het is tenslotte geen product maar een techniek.  Niet al deze producten zijn daarom van slechte kwaliteit, maar vallen eerder onder de noemer “glanspleister”.

Tadelakt is dus een glanspleister maar niet elke glanspleister is tadelakt.

Bent u op zoek naar een professionele plaatser, dan kan u het best terecht bij Suzan De Wilde. Sinds mijn zoontje geboren is, neemt zij de tadelaktprojecten voor haar rekening. Ikzelf zal wel nog zelfplaatsers begeleiden indien zij de workshop bij mij gevolgd hebben.

Links:

https://malder.org/tadelakt/

http://www.hetleemniscaat.be/nl/tadelakt

http://www.puretadelakt.com

http://www.tierrafino.nl/stone

http://www.ecostore.be/Pages/Verven-Tadelakt-7-36-38.php

http://www.ecomat.be/tadelakt_kalkpleister_tierrafino_stone.htm

Note: the picture on the homepage is work from Miss Clothilde Bernair. I liked the composition so much and so she gave me permission to use it. I promised to put her name on the picture but for unknown reasons I wasn't able yet to manage that. So a special thanks to Miss Bernair.